De werkgroep MFA Hengevelde komt steeds dichter bij de realisatie van een nieuwe multifunctionele accommodatie voor de gemeenschap. Binnenkort verwachten wij een zo goed als definitief ontwerp te ontvangen van onze architect. Dit ontwerp is een belangrijke mijlpaal omdat het ons de mogelijkheid geeft om een gedetailleerde en nauwkeurige kostenberekening te laten maken, waarmee de financiële haalbaarheid van het project beter kan worden beoordeeld.
Tot nu toe hebben we ons budget gebaseerd op kostenramingen van verschillende partijen. Door deze ramingen te combineren, hebben we een gemiddelde kosteninschatting kunnen maken, die tot nu toe als basis heeft gediend voor onze investeringsplannen.
Bij het maken van de financiële afwegingen is nauw samengewerkt met de penningmeesters van de betrokken Hengeveldse verenigingen. Hun ervaring en inzichten zijn essentieel gebleken om de juiste aannames te doen voor de exploitatie van de MFA. Samen met hen hebben we zorgvuldig gekeken naar de inkomsten en uitgaven die nu bekend zijn, en een eerste verantwoorde exploitatieberekening gemaakt. Door deze nauwe samenwerking hebben we niet alleen draagvlak, maar ook een breed inzicht gecreëerd in de verwachtingen en uitdagingen die de nieuwe MFA met zich mee zal brengen.
Met het nieuwe ontwerp kunnen we straks de kosten nog nauwkeuriger laten calculeren, waardoor we een realistischer beeld krijgen van de benodigde investering. Toch blijft de financiële haalbaarheid spannend. De kostenramingen waarop we ons baseren, kunnen inmiddels verouderd zijn, gezien de volatiele marktomstandigheden. Daarnaast is er onzekerheid over mogelijke vertragingen in het project, wat kan leiden tot stijgende materiaalkosten, hogere uurlonen en oplopende rentetarieven voor financiering.
Een andere belangrijke onzekerheid is de financieringsstructuur. Het project wordt gefinancierd door een gemeentelijke bijdrage, de BOSA rijkssubsidie en een eigen inbreng vanuit de gemeenschap Hengevelde. Deze eigen inbreng is een lening die we terugbetalen vanuit de exploitatie over een vooraf afgesproken periode van 30, 40 of misschien wel 50 jaar. Hoewel de toezegging van de gemeente grotendeels bekend is, aangezien ons plan is opgenomen in de begroting van 2025, bestaat er in verband met aangekondigde bezuinigingen onzekerheid over de toekomst van de BOSA-subsidie. Het is niet zeker of deze regeling in de huidige vorm blijft bestaan, wat een risico vormt voor de financiële haalbaarheid. Dit alles kan invloed hebben op de businesscase van de MFA.
Hoewel we met de huidige kostenramingen en rekening houdend met de ontwikkelingen op de financiële markten verwachten dat een sluitende exploitatie mogelijk is, blijft het een ambitieus project. De werkelijke haalbaarheid zal moeten blijken uit de komende calculatie, waarin ook rekening wordt gehouden met de economische en financiële ontwikkelingen.
Met de kennis van nu beschouwen wij dit project echter als een verantwoorde investering voor de gemeenschap van Hengevelde. De nieuwe MFA belooft een moderne en toekomstgerichte voorziening te worden die ruimte biedt voor sport, cultuur en ontmoeting, en die een waardevolle toevoeging zal zijn voor ons dorp.
Wij houden de gemeenschap op de hoogte van verdere ontwikkelingen en danken iedereen voor het vertrouwen en de betrokkenheid die dit project mogelijk maken.
Werkgroep MFA Hengevelde